måndag 27 augusti 2007

Vi sjunger vi älskar Vipan...

Idag såg jag Jesus. På stan. Långt grånat hår. Vit klänning ner till marken. Barfota. En bibel under vänster arm. Och en väska på hjul som det stod Stapler på i den andra. Det är fullt och sant, alltihop. Både Elin och jag glodde efter honom, och båda tänkte samma sak. God bless America..

Jaaa, jag saknar Vipan. Ur flera olika aspekter. Allt på SBCC känns så främmande och ovant. Jag saknar trapporna i L-huset. Toaletterna i F. Det smutsiga golvet i D10. De kaklade väggarna i A. Men inte skolmaten. Kommer till det lite senare. Jag ber om ursäkt ifall de inlägg som rör skolan kommer att vara lite mer läsvänliga för mina kära filmkompisar, men det kan lätt bli så. Ska dock försöka hålla det på en generell nivå.

Masade mig upp ur sängen ca tre kvart efter att klockan ringde imorse. Det vill säga kvart över sju istället för halv. Jag hade då en timme och en kvart på mig. Gillar att va ute i god tid vet ju alla ni som känner mig. När vi kom till skolan hade vi ungefär en timme till skolan började. Kändes bäst så, eftersom vi inte visste vart vi skulle o bussarna bara går en gång i timmen. Gjorde dock vår första tripp till kafeterian och Stina o Corinne köpte kaffe. Sen begav vi oss till H-huset. H står för humanus. För er som är intresserade. Klassrummet vi var i hade stooooora spotlights i taket. Det var typ då jag insåg att Cinematography bland annat innebär ljussättning............... Stolarna, som var vanliga, tråkiga plaststolar, hade små, små skrivplattor typ monterade på sig. Så flyttade man stolen så flyttades bordet också. På vilket man inte fick plats med något ändå.. Min första lektion på college varade i ungefär en halvtimme. Läraren babblade snabbt som typ min lillebror, fast på engelska och om en massa mysko saker. Fattade hälften kanske. Vi fick ett papper med lärarens kontaktinfo och kursuppläg och saker man behöver och så. Om man hade fått reda på det tidigare så hade jag kunnat ta med mig miniDv-band hemifrån, men nej nej, då får jag väl köpa det här då.. Suck. Efter vår mycket långa och givande (inte) lektion gick jag, Stina o Corinne för at inhandla vår första textbok. Vi hittade de tre sista usade exen av Cinematography - Theory and Practise. Kön var ju inte lite lång sen. Det hjälper inte att jag förklarar att den gick ända ner till slutet av källaren, för ni vet inte hur det ser ut, men det var långt.

Man kan ta med sig mat och micra, men jag kommer bara behöva äta mat i skolan på måndagar, så jag köper nog sallad. Salladen var nämligen supergod! Självplock. Frukt, grönsaker, kyckling, såser. Goodienams! Man kunde köpa maträtter också, men det gjorde inte jag. sen väger de salladen så får man betala typ 4$ per nånting. Hm borde lära mig vikt o längsystemen här, hos de ologiska amerikanerna.

Den lektionen jag sett fram emot mest var Non-Linear Editing. Det var ite soft. iMacar med stora skärmar, FCP, najs värre! Sköna stolar också. Vår lärare verkade helt okej. Pratade en massa om HD-shit bara, som jag tyvärr inte fattar så mycket om - än. Även här ska man inhandla miniDV.. Suck. Och, som om man inte betalat tillräckligt med pengar för allting redan, så måste man ha en egen extern hårddisk. Fine, tänkte jag, jag kan ju bara använda Kurt (min externa, blå legohårddisk på typ 250 gb). Men då säger vår käääära lärare att det INTE får vara USB-ingång. Och det är ju det Kurtan har... Så då måste jag köpa en ny hårddisk för minst hundra dollar. Okej okej, vi kan väl kalla det en investering. Men sen var det ju ingen affär i stan som har firewire-hårddiskar som inte kostar 400$... Så vi måste typ beställa online, vilket jag typ hatar. Men sure.. Jonas, hjääääälp!

Jag trodde att Screenwriting skulle bli jättedrygt. Fyra timmar lång lektion måndag kväll, och dessutom massa skriva, kan det bli roligt? Svaret är: JA! Om man har en supercool lärare som heter Jonathan O'Brien!
Vilket förresten påminner mig om Vipan igen.. Jag har tänkt på det under dagen, kommer jag kunna hitta folk som jag kan ha så himla roligt med på lektionerna som vi hade det under gymnasietiden? Kan bara tänka tillbaka på alla mysko konvrsationer o diskussioner med Jonthe, Henke, Jesper o Mathias. Så sjukt kul vi hade! Lärarna påpekade det tom. Citat Boquist: "Ni sitter då och skrattar och har roligt, vilken uppgift man än ger er!" Nu var det kanske inte uppgifterna vi alltid skrattade åt, men visst hade vi kul under svensklektionerna! Och Björnsson. Tyckte alltid att vi hade så himla roligt. Hon funderade dock mer på om vi fick något gjort :P Annat citat Boquist: (Adam svarade på någon fråga, han hade en tendens att göra det på svensklektionerna) "Ja, Adam, du brukar ju svara, och jag brukar trycka ner dig." Det är såna saker man saknar. Gemenskapen.. Och skratten.. Nu känns det liksom så seriöst..
Well, vad som förde mig på detta villospår var att Professor O'Brien (vilket han never forever ville bli kallad) blev sur när någon stavade hans smeknamn Jon, med ett h. Vilket osökt få mig att tänka på Jonathan och retorik, eller ska vi säga Johnatan?
Jon var iallafall en sjukt bra lärare. Han hade alltså lektion i 4 timmar, och man tappade knappt fokus alls. Vilket var bra, för han kastade ut frågor och exempelförfrågningar titt som tätt. Vilket jag hatar, men men. Jag måste bara beskriva denna människa och denna lektion. Hoppa ner ett par stycken om ni vet att det kommer trötta ut er.

"Raise your hand again and I will ask you to leave." Vilken normal lärare säger så? Vi blev lovade att efter kursen kommer vi aldrig kunna kolla på en film på samma sätt igen, hm, jag tror jag är på väg ditåt redan.. Filmbranschen är en weird business, och Jon sade att han ska försöka tala oss ur den, om vi är säkra på att vi vill in där.. Låter bra! Jag tror att han kommer att vara ganska hård. Han är jävligt rapp i käften, och det var många som fick uppleva det redan ikväll. Han kommer be oss skriva om våra uppgifter flera gånger innan vi får ett plus på uppgiften, istället för minus. Alla assignments som lämnas in ska vara skrivna i Courier, stl 12, och rättade med rättstavningsprogram. Mycket viktigt. Citat stencil: Spel chek or dye. Vi kommer behandlas som amatörer till vi förtjänar att behandlas som proffs. Ett mycket stort misstag amatörscreenwriters (love swenglish) gör är att skriva ut kameravinklar i manus. Det får man inte göra.. Till stor del består kursen av att arbeta sig bort från bullshiten, at hitta det koncisa. Det man vill förmedla. Det är bra.
Flera gånger började Jon fråga oss om exempel från våra egna liv eller filmer vi sett. Då får man inte svara "I don't know". Which sucks. För jag är askass på sånt där. Jag vet jag vet "Within me there is boundless creative power" men jag är inte bra på att komma upp med saker så snabbt. Till nästa gång ska jag skriva ner en lista på filmer jag sett, så jag är förberedd.
Jag tänker dela med mig av mina nyfunna kunskaper till er som vill skriva egna filmmanus. För att strukturera skiten (sorry) kan ni använda er av "Jon's almost world famous six Cs". Som är följande:
Character (Någon, vem handlar det om? )
Crisis (För huvudpersonen)
Cuest ("That's how it's spelled in Sweden, right!?" Lärde mig ett nytt ord: tangible)
Conflict (Alltid konflikt..)
Clock (Rund manick som säger ticktack..)
Change (Tadaaa!)
Go ahead, skriv filmmanus!

Tiden gick snabbare än man tror, men i slutet var man banne mej trött alltså. Vi fick vår första läxa. Till måndag om två veckor (Labor Day på måndag) ska vi skriva ut ett helt filmmanus från internet (dyrt eftersom det kostar 10 cent per sida), eller köpa i bokaffären. Sen ska vi dra ett streck mellan varje scen, för att markera var scenen börjar och slutar. Sen ska vi skriva upp headlinen för varje scen, plus en mening som beskriver handlingen i scenen. Så ska vi göra för heeeeela långfilmsmanuset.. Dags att börja leta manus :o)

Det känns konstigt att gå i skolan här. Jag saknar lärare, böcker, lokaler och kompisar. Det känns som att det måste vara tråkigt att gå i skolan, men detta är faktiskt roligt.. Nu är jag sjukt trött efter en hel dag i skolan, så jag ska sova. Good night, sleep tight, vill någon lära mig fortsättningen tack?

3 kommentarer:

Anna sa...

Don't let the bed bugs bite
I'll see you in the morning light
(Jag och Jenna har mer men det kan jag inte stava till, det ovanstående är det mest klassiska, utan jeans och brats)
Angående din läxa, får du ta ett svenskt manus? I så fall röstar jag på det sjunde inseglet (Ingmars version)!

Sinem sa...

Du verkar lite överraskad över skolbänkarna, men det är sådana som finns i varje jävla high school och typ collage film från USA.
Alla lektioner låter sjukt intressanta! Vill också! Jag kollade lite på biljetter idag. Upptäckte att om jag åker hem den 24:e istället sparar jag 2000 kr och dessutom landar jag i Santa Barbara! Vad sägs om de? Jag vet att jag kommer behöva vara ensam i 2 dagar, men det är inga problem. Jag har ju hela USA att upptäcka =P

Jonthe sa...

Saknar våra lektioner också! Det är tack vare dem man kan tänka tillbaka på Vipan med glädje (blandat med annat ibland) och inte med ångest. :-)
Gillar den där Jonathan. Han behöver antagligen aldrig behöva säga att det ska vara ett H efter T i sitt namn. En av nackdelarna med att ha ett engelskt stavat namn i Sverige. :-P
Men så får man coolare smeknamn också. Haha!
Synd att man inte fick såna lektioner på Vipan. Fast å andra sidan hade de antagligen inte kunnat gräva fram nån lärare som vetat tillräckligt mycket om det. Hade säkert blivit drama-Bosse. *Ryser* :-D